Wat maakt Veerle Corstens tot Schrijfsel.nl?

In kranten en tijdschriften zijn teksten van mijn hand te lezen over kunst en cultuur. Een profiel van Eva Jinek voor de Volkskrant, een interview met Peter van Uhm voor het Parool en een gesprek met Jett Rebel voor de Uitagenda Utrecht zijn enkele voorbeelden. Ook voor culturele instellingen als Oerol, IDFA, Holland Festival en Vereniging Rembrandt maakte ik al vele teksten. Allemaal omdat ik telkens maar weer geïnteresseerd blijf in de verhalen van kunstenaars en makers.

En stiekem heb ik nog een hoger doel: via cultuur de wereld verbeteren. Want een maatschappij wordt niet alleen mooier van theater, muziek, film en literatuur, maar verbreedt ook haar blik. Dat lijkt me essentieel voor een fijne samenleving. Dat is ook de reden dat ik me verbind aan de Kleurrijke top 100, want met wat meer kleur wordt het leven een stuk leuker.

Soms sta ik ook wel eens aan de andere kant en moet ik zelf de vragen beantwoorden. Een keer over de interviewprijs die ik won en tijdens de lancering van het jeugdboek over de rechtspraak dat ik samen met Marjet Wullink maakte. Er verscheen een prachtig stuk in de Volkskrant en op de site van de Telegraaf. Ook op Radio 1 mocht ik komen vertellen over alibi en cassatie net als bij BNR.

Foto: Merlijn Doomernik

Als kind las ik al de bibliotheek leeg, een studie Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam was daarom geen gekke sprong. Een scriptie over poëzie en een baan bij een consultancy bureau verder kwam er een voor de hand liggende gedachte; ‘misschien toch maar gaan waar het hart echt ligt.’ Dat was schrijven. De Postacademische Dagblad Opleiding Journalistiek in Rotterdam zorgde acht maanden lang voor een omslag van wetenschappelijk naar journalistiek schrijven. Dit bleek een schot in de roos en werd na een mooie stage bij het Parool met uitzonderlijk veel genoegen afgerond. Een interview in HP/de Tijd leverde zelfs een interviewprijs op, de Studentenluis 2010: een mooi juryrapport en een prachtig beeldje.

“Veerle is een ijzersterke journalist met een toffe persoonlijkheid. Ze is een harde werker en inhoudelijk sterk. Is een ster in kort en bondig samenvatten. Naast haar drukke bestaan als journalist heeft ze vorig jaar een kinderboek uitgebracht om de rechtsgang voor kinderen te verduidelijken. Haar vader is rechter en Veerle schreef dit boek met zijn hulp. Ze is een pittige Amsterdamse en altijd kritisch naar ons toe. Ze is iemand die spiegelt, haar hart op de tong heeft en haar twijfels uitspreekt. Dat is voor ons heel belangrijk; zo worden we scherp gehouden en kunnen we blijven groeien.”

Raja Felgata en Khalid Ouaziz

Hoofdredactie , De Kleurrijke Top 100